Muzeul Ion Jalea
„Sfinții Petru și Pavel”
Gips, 226 x 56 x 40 cm
Gips, 227 x 52 x 40 cm
Ion JALEA (1887–1983)
Realizate în gips patinat, cele două sculpturi îi reprezintă pe doi dintre apostolii creștinismului și se înscrie în seria compozițiilor cu tematică religioasă, pe care artistul a abordat-o mai ales în prima perioadă a creaţiei sale. Shimon Bar-Yona, cunoscut ca Sfântul Petru sau Apostolul Petru, a fost un pescar evreu din Betsaida (localitate pe malul nordic al lacului Genesareth, din Israel), care a trăit în perioada 1 î. Hr. / 1 d. Hr. – 67 d. Hr. și care a devenit unul dintre primii discipoli ai lui Iisus din Nazaret. Conform textului biblic, Iisus l-a numit „piatra” pe care își va zidi Biserica, ceea ce tradus în latină a devenit Petrus, și i-a încredințat cheile împărăției cerurilor. Apostolul Petru este considerat unul dintre cei doisprezece apostoli care l-au însoțit pe Iisus, fiind fratele mai mare al apostolului Andrei. Tradiția catolică îl consideră întemeietorul Papalității, primul Papă la Roma, loc în care acesta a devenit liderul comunității iudeo-creștine și unde a suferit martirajul. Ion Jalea l-a reprezentat pe Apostolul Petru în picioare, îmbrăcat într-un veșmânt lung, ale cărui falduri îi acoperă trupul într-o manieră care amintește de arta bizantină, cu brațele încrucișate, privirea ațintită parcă spre ceruri și ținând în mâna dreaptă o cheie.
Sfântul Pavel s-a născut în Tars, un oraș din provincia Mersin, în sudul Turciei, cu numele de Saul – pe numele său ebraic, sau Paul – pe numele său roman din cultura bizantină sau Pavel din cea slavă, și a trăit în perioada 5–67 d. Hr. În scrierile biblice, Saul din Tars este prezentat ca un persecutor al creștinilor care s-a convertit la creștinism ca urmare a unei viziuni pe care a avut-o în drumul său de la Ierusalim (oraș din regiunea istorică Palestina, astăzi capitala Israelului) spre Damasc (oraș din Siria și capitala acesteia din secolul al VII-lea), unde urma să îndeplinească misiunea de extindere a persecuției creștinilor și în diasporă, fiind numit și recomandat de Marele Preot de la Ierusalim. Sfântul Pavel este cunoscut ca unul dintre cei mai influenți misionari ai creștinismului timpuriu și pentru așa-numitele epistole pauline. Ion Jalea l-a reprezentat pe Apostolul Pavel în picioare, îmbrăcat într-un veșmânt lung, ale cărui falduri îi acoperă în întregime trupul, cu o privire care scrutează parcă înțelesurile tainelor lumii, cu brațul stâng ținându-și mijlocul, pe acesta fiind sprijinită o carte pe care sfântul o ține cu mâna dreaptă, al cărei deget arătător indică un reper în relație cu aceasta. Înfățișarea sfântului urmează canoanele iconografiei bizantine – barba conică, fruntea înaltă ca simbol al înțelepciunii și cartea din mâna lui, ca simbol al numărului mare de epistole scrise de apostol și cuprinse în mare parte în Noul Testament.
Asemenea unor monoliți, cele două sculpturi în ronde-bosse, de mari dimensiuni, sunt alcătuite din blocuri fixe, cu evidente calităţi monumentale.
vizitaţi turul virtual al Muzeului de Artă Constanţa
admiraţi operele originale
Muzeul este deschis între orele 10:00 şi 18:00 – în sezon,
sau între 09:00 şi 17:00 – în extrasezon.
Luni şi marţi este închis.
adresă
Vă aşteptăm pe:
Bulevardul Tomis nr. 82-84
Constanţa
telefoane
Muzeul de Artă Constanţa
informaţii: +40 (341) 454 499
administraţie: +40 (241) 617 012
Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”
+40 (241) 618 602
Muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă”
+40 (241) 256 010