Studenți de la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa
și studenți din cadrul UNArte București lucrează împreună,
în Proiectul „Redescoperind Muzeul de Artă”, la Constanța

Muzeul de Artă Constanța în parteneriat  cu Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius” din Constanţa și Departamentul de Pedagogia Artei din cadrul UNArte București, organizează o serie de întâlniri artistice creative cu studenți de la specializarea Pedagogia Artelor Plastice și Decorative și masteranzi de la specializarea Educația Vizuală prin Studiul Peisajului și Figurii de la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa și studenți de la specializarea Pedagogia Artelor Plastice și Decorative și masteranzi de la specializarea Educație prin Arte Vizuale din cadrul UNArte București.

Acțiunea, intitulată „Redescoperind Muzeul de Artă”, se va desfășura în cadrul unor serii de întâlniri, care vor avea loc la Muzeul de Artă Constanţa, în perioada 26–28 aprilie 2023 și va fi realizată cu sprijinul Consiliului Județean Constanța. Acțiunea este organizată în cadrul festivalului ,,Primăvara Artelor’’, realizat de Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța.

În cadrul sesiunilor de lucru organizate, studenții și masteranzii participanți vor realiza interpretări după maeștri ai picturii moderne românești, ale căror lucrări se regăsesc în expoziția de bază din muzeul constănțean. Atelierele se vor organiza în săli ale expozițiilor permanente din cadrul instituției culturale constănțene.

Scopul activității este unul didactic, practica reinterpretării după marii maeștri fiind utilizată de-a lungul vremii și fiind considerată un exercițiu necesar în ceea ce privește deprinderea meșteșugului artistic. Studenții și masteranzii de la cele două specializări ale Facultății de Arte din universitatea constănțeană, împreună de cei de la cele două specializări de la UNArte București, care participă pentru prima dată la acest proiect, devenit o tradiție pentru mediul academic și cultural constănțean, vor analiza tehnicile de pictură și le vor experimenta într-un mod personal.

Grupele de lucru vor fi coordonate de profesori de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța: prof. univ. dr. Florin Stoiciu, conf. univ. dr. Ovidiu Felipov, conf. univ. dr. Sînziana Romanescu, lect. univ. dr. Lelia Rus-Pîrvan, lect. univ. dr. Cristina Gelan-Olaru, lect. univ. dr. Alexandru Șerbănescu, lect. univ. dr. Florentin Sîrbu, asist. univ. drd. Claudiu Argeșanu, asist. univ. dr. Dragoș Răzvan și de lect. univ. dr. Silvia Stoica, directorul departamentului Pedagogia Artei și cadru didactic la UNArte București.

Lucrările realizate de studenți vor fi evaluate de un juriu format din cadre didactice de specialitate participante la proiect, iar cele mai bune lucrări vor fi premiate. Se vor acorda trei premii și trei mențiuni. Toți studenții participanți la proiect vor primi un voucher în valoare de 100 de lei pentru achiziționarea de materiale de lucru.

Festivitatea de premiere a celor mai bune lucrări realizate de studenți în cadrul proiectului Redescoperind Muzeul de Artă va avea loc vineri, 28 aprilie 2023, începând cu ora 14.00 și va  fi deschisă cu un concert susținut de Corul Facultății de Arte, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, condus de lect. univ. dr. Mirela Voicu – solist, lect. univ. dr. Andreea Bratu – solist și asist. univ. dr. Adrian Hasna Preda – solist.