21 mai, Ziua Constanţei

Sâmbătă, 21 mai 2022, începând cu orele 16, Muzeul de Artă din Constanţa lansează volumul Risipitorul de talent- Ilie Cristoloveanu, pictor şi filolog în România şi SUA, autori: Mona Momescu, Eduard Andrei, Editura Paideia, 2022, în prezenţa autorilor, cu o introducere a directorului muzeului, Dr. Lelia Rus- Pîrvan.

Cartea reconstituie, pentru prima dată de la emigrarea lui Ilie Cristoloveanu (1893-1964) în SUA în 1922, traiectul de viaţă şi activitate al unei personalităţi proteice, care s-a afirmat ca pictor şi filolog. A predat limba română peste două decenii la Universitatea Columbia din New York, consacrându-se în acelaşi timp ca portretist al unor personalităţi politice şi culturale din SUA şi România (Dwight Eisenhower, Herbert Hoover, Regele Carol al II-lea, N. Iorga, G. Enescu, oameni de ştiinţă). Volumul oferă, în premieră, peste 100 de pagini cu reproduceri de înaltă calitate ale principalelor lucrări din colecţia artistului, donată de văduva acestuia, soprana Olga Cristoloveanu, Muzeului Naţional de Artă al României în 1977 şi descoperite recent, precum şi ale unor documente oficiale şi corespondenţă.

Volumul readuce la viaţă flamboaiantul New York al anilor 1920-1940, lumea strălucitoare a diplomaţiei româneşti în SUA, dar şi lungul drum al reîntoarcerii lucrărilor artistului în România în timpul comunismului. În acelaşi timp, este povestea vieţii marcate de momente de tragedie a unei familii exemplare de artişti.