Muzeul de Artă Constanţa  

Muzeu
Istoricul muzeului
Secţii muzeale
Informaţii utile
Anunţuri
Magazin

Expoziţii
Expoziţie permanentă
10 lucrări de văzut rapid
Expoziţii temporare
Evenimente

Contact

 

 

 

Muzeul de Artă Constanţa este o instituţie subordonată Consiliului Judeţean Constanţa

Consiliul Județean Constanța

Lansarea monografiei „OSCAR HAN – un artist şi epoca sa“

Lansarea monografiei „OSCAR HAN – un artist şi epoca sa“, autor Doina PĂULEANU
26 februarie 2021

        „Oscar Han: un artist şi epoca sa“ este ultimul volum monumental semnat de criticul de artă Doina Păuleanu (29 martie 1948-23 decembrie 2020), tom apărut antum, la finalul anului 2020, dar lansat postum, vineri, 26 februarie, la două luni de la trecerea sa la cele veşnice. Evenimentul editorial, care a coincis cu redeschiderea Muzeului de Artă Constanţa, închis pentru reamenajare din toamna anului trecut, s-a desfăşurat într-un cadru restrâns, din cauza contextului pandemic.
Lansarea de carte a fost umbrită de faptul că cea care, timp de trei decenii, a fost sufletul muzeului constănţean, a fost evocată în absenţă, dar şi de faptul că visul său de a-şi prezenta volumul monografic cu prilejul dezvelirii bustului Reginei Maria, operă a lui Oscar Han, nu a mai fost posibil, creaţia în bronz fiind reintrodusă în circuitul public în tristul context al finalului de an 2020.
Despre volumul „Oscar Han: un artist şi epoca sa“, lansat pe 26 februarie, au vorbit directorul interimar al Muzeului de Artă Constanţa, dr. Lelia Rus Pîrvan, arhitectul Radu Cornescu şi prozatorul şi publicistul Ovidiu Dunăreanu. Mesaje online au transmis prof. univ. dr. Ioan Opriş şi criticul şi istoricul de artă Pavel Șuşară.
       „Oscar Han: un artist şi opera sa“ nu este, aşa cum ar fi tentaţi să creadă unii, un album de artă în sensul consacrat al cuvântului. Este o lucrare monografică dedicată unuia dintre cei mai mari sculptori interbelici, Oscar Han (1891-1976), pe care contemporanul său Tudor Arghezi îl descria ca fiind „parşiv şi genial“. „Oscar Han: un artist şi opera sa“ este în sine şi un obiect de artă, o ediţie bibliofilă a unei monografii de artă, datorită condiţiilor grafice excepţionale care caracterizează volumele apărute la prestigioasa şi exigenta editură „Monitorul Oficial“.

        Cu prilejul evenimentului editorial de vineri au fost deschise expoziţiile „Oscar Han. Un artist şi epoca sa“ şi „Un vis turnat în bronz“, de Oana Maria Cajal, curator fiind Doina Păuleanu.

          Despre expoziţia „Oscar Han. Un artist şi epoca sa“, Doina Păuleanu scrisese la finalul anului 2020: „Oscar Han (1891-1976) şi-a deschis de-a lungul vieţii o singură expoziţie personală, în anul 1925. Lucrările sale au figurat în manifestări colective prestigioase, antume şi postume, din care se individualizează cele deschise împreună cu Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu şi Francisc Şirato în cadrul strălucitoarei asociaţii numite «Grupul celor patru».  Expoziţia organizată de Muzeul de Artă Constanţa este prima prezentare sintetică a operei sale întreprinsă până în prezent. Lucrările prezentate fac parte din patrimoniul propriu, dar şi din prestigioasele colecţii bucureştene Anca Vlad şi Mihai Astratinei“.
Expoziţia reuneşte atât sculpturi de Oscar Han, cât şi lucrări semnate de ceilalţi trei membri ai „Grupului celor patru“, pictorii:  Tonitza, Şirato şi Dumitrescu.

      „Un vis turnat în bronz“ este o expoziţie de „puzzle-uri vizuale“ realizată de Oana Maria Cajal nepoata primarului interbelic Octavian Moşescu, cel care i-a comandat lui Oscar Han bustul Reginei Maria, sculptură în bronz care din 27 noiembrie 2020 se află în faţa Muzeului de Artă Constanţa.

26 februarie 2021, Mirela STÎNGĂ / Cultura Constanţa

„Oscar Han – un artist şi opera sa“, bucurii estetice învăluite în tristeţe, la Muzeul de Artă Constanţa

Lansarea albumului Oscar Han scris de Doina Păuleanu / Senso Arte
Realizator: Bogdana Contraş

Lansarea albumului Oscar Han scris de Doina Pauleanu