Muzeul de Artă Constanţa  

Muzeu
Istoricul muzeului
Secţii muzeale
Informaţii utile
Anunţuri
Magazin

Expoziţii
Expoziţie permanentă
10 lucrări de văzut rapid
Expoziţii temporare
Evenimente

Contact

 

 

 

Muzeul de Artă Constanţa este o instituţie subordonată Consiliului Judeţean Constanţa

Consiliul Județean Constanța

Amplasarea bustului Reginei Maria realizat de Oscar Han

Amplasarea bustului Reginei Maria realizat de Oscar Han, 27 noiembrie 2020
         Pe 27 noiembrie, cu doar câteva zile înainte de Ziua Naţională a României, bustul din bronz al Reginei Maria, realizat de sculptorul Oscar Han, în anul 1932, a fost înălţat pe soclul special ridicat lângă Muzeul de Artă Constanţa, instituţie care îşi desfăşoară  o parte din activitate în spaţiul fostei şcoli „Principele Ferdinand şi Principesa Maria“, prima școală românească din Constanţa.
          Prin acest gest de repunere în spaţiul public a bustului suveranei s-a împlinit un mai vechi deziderat al directorului Muzeului de Artă Constanţa, dr. Doina Păuleanu.
        E o zi de reală emoţie, pentru că m-am luptat mult ca această statuie să fie pusă în spaţiul publicul, să fie pusă în valoare. Simţeam că am o datorie şi o responsabilitate şi o datorie de onoare faţă de Regina Maria şi am certitudinea că am îndeplinit-o“, a declarat, pentru culturaconstanta.ro, dr. Doina Păuleanu.
      Ar fi trebuit dezvelit odată cu lansarea cărţii dedicate lui Han, prilej cu care Doina Păuleanu ar fi zis: „Realizată prin subscripţie publică, statuia a fost dezvelită la 18 septembrie 1933 în faţa grădinii publice din pitorescul port sudic. Odată cu cedarea Cadrilaterului, în septembrie 1940, lucrarea ajunge cu vaporul de la Balcic la Constanţa, unde este depozitată. În anul 1961, la înfiinţarea Muzeului de Artă Constanța, intră, fără informaţii complete, în patrimoniul acestuia. Cercetări extinse ne-au permis refacerea unei istorii, ne-au indus responsabilităţi faţă de destinul statuii şi au determinat angajarea demersurilor necesare pentru revenirea acesteia în spaţiul public. De acum înainte, Oscar Han are în oraşul nostru trei monumente: bustul dezvelit astăzi , grupul statuar Eminescu, situat încă din anul 1934 „la marginea mării” şi inaugurat de regele Carol al II-lea, statuia lui Anghel Saligny, aşezată în 1965 la intrarea în port. Reamintim că tot în urma semnalării şi stăruinţelor noastre, monumentul Carmen Sylva (regina Elisabeta), realizat de Ion Jalea, în anii 1936 – 1937, a revenit pe locul care-i fusese destinat iniţial – faleza Constanţei“.

Articole realizate de Mirela Stângă

Bustul Reginei Maria, amplasat lângă Muzeul de Artă Constanţa. Dezvelirea se va face într-un cadru festiv

„Oscar Han – un artist şi opera sa“, bucurii estetice învăluite în tristeţe, la Muzeul de Artă Constanţa